1 martie sau Ziua Martisorului: semnificatii si idei de cadouri pentru cei dragi

1 martie sau Ziua Martisorului: semnificatii si idei de cadouri pentru cei dragi

Ziua de 1 martie poarta semnificatii aparte in cultura romaneasca si este sarbatorita in diverse moduri pe intreg teritoriul tarii. Snurul alb cu rosu, ghioceii si micile obiecte oferite in dar de martisor sunt elemente nelipsite de la aceasta sarbatoare traditionala.

 

Descopera in continuare ce semnifica martisorul, de ce il oferim, dar si cateva idei de cadouri inedite cu care poti crea momente minunate in aceasta primavara!

Ce semnifica martisorul?

Ziua martisorului, sarbatorita in fiecare an pe data de 1 martie celebreaza venirea primaverii si renasterea naturii. Cu aceasta ocazie, se ofera in dar mici talismane de diverse forme insotite de un snur alb si rosu. De-a lungul timpului, martisorului i s-au atribuit diverse semnificatii si chiar puteri magice. Se crede ca snurul alb reprezinta puritatea zapezii si incheierea sezonului de iarna, iar cel rosu semnifica vitalitatea si prospetimea primaverii.

 

Micile obiecte oferite in dar au si ele semnificatii aparte. Spre exemplu, potcoavele, trifoiul cu patru foi sau cosarul sunt considerate simboluri ale norocului si prosperitatii.

 

Ziua de 1 martie este asociata si cu legenda Babei Dochia. Conform acesteia, pe data de 1 martie Baba Dochia a plecat pe munte, cu oile, si a avut nevoie de 9 zile pentru a ajunge la destinatie. Traditia spune ca in aceste 9 zile Baba Dochia a tors firul de martisor. In majoritatea zonelor tarii, oamenii isi aleg o zi, sau o baba, de pe 1 pe 9 martie. Legenda spune ca asa cum este vremea in ziua respectiva, asa iti va fi tot anul. 

Alte superstitii si curiozitati legate de martisor

Sursa foto

  • ziua de 1 martie este sarbatorita si in alte tari, precum Republica Moldova, Bulgaria sau Macedonia;

  • fetele si femeile poarta martisorul in piept sau la mana pe tot parcursul lunii martie;

  • se spune ca daca atunci cand iti scoti martisorul, trebuie sa il legi de creanga unui copac si sa iti pui o dorinta. In cazul in care copacul infloreste, dorinta ti se va indeplini;

  • traditia martisorului are o vechime de peste 8.000 de ani;

  • in anumite zone din Transilvania, snurul martisorului este atarnat la usi si geamuri pentru a alunga spiritele rele;

  • in Banat, Bucovina si Maramures, fetele ofera martisoare baietilor.

Ce poti oferi in dar de martisor?

Daca vrei sa celebrezi inceputul primaverii intr-un mod special si sa-i transmiti persoanei dragi cele mai sincere urari, probabil te intrebi ce sa-i faci cadou de martisor. Noi ne-am gandit sa iti venim in ajutor cu o selectie vasta de produse inedite, realizate cu grija din lemn de calitate. Iata cateva optiuni cu care o vei surprinde!

Un martisor din lemn sau sticla pictata manual

Sursa foto

Ziua de 1 martie nu poate trece fara sa le daruiesti femeilor dragi tie cate un martisor traditional. Daca vrei sa oferi ceva simbolic, dar special, ti-am pregatit o selectie variata de martisoare inedite, realizate manual din lemn sau sticla. Descopera modele florale deosebite, insigne cu simboluri captivante, dar si martisoare incantatoare din sticla sau ceramica, pictate manual cu modele clasice sau pline de culoare.

 

O agenda cu coperta personalizata din lemn

Sursa foto

Ziua Martisorului poate fi momentul ideal sa daruiesti un obiect practic, cu un design inspirat din frumusetea naturii. Ofera-i o agenda din lemn cu coperta reutilizabila, decorata cu un model captivant, primavaratic. O poti personaliza in functie de cerintele tale si poti comanda file de hartie suplimentare pentru o utilizare cat mai indelungata. Iar pentru ca darul sa fie si mai special, alege optiunea de impachetare cadou.

O felicitare cu un model aparte

Sursa foto

Vrei sa-i daruiesti o felicitare care va dura pentru totdeauna? In magazinul online Lemn in Dar te asteapta o gama bogata de felicitari cu model, realizate manual din lemn. Fie ca alegi un design special creat de noi sau vrei sa creezi un produs personalizat dupa preferintele tale, noi suntem aici sa te ajutam sa oferi cadoul perfect!

Haine personalizate de martisor: Un inceput de primavara frumos!

Un articol vestimentar cu mesajul „Tu esti primavara mea” sau „Primavara incepe cu tine” ar putea inlocui cu brio clasicul martisor.

Dulciuri si zambete de martisor: un cadou dulce pentru cei dragi tie

O ciocolata sau o cutie de praline sunt printre cadourile care nu se vor demoda niciodata. O atentie dulce le va face, cu siguranta, ziua mai frumoasă femeilor din viata noastra.

 

O pereche de cercei deosebiti

Sursa foto

Pentru ca martie este luna femeii, ofera-i in dar de martisor un cadou deosebit, pe care il poate purta! Ce poate fi mai interesant in prag de primavara decat o pereche de cercei realizati cu meticulozitate din lemn? Poti alege diverse modele florale sau geometrice, in functie de preferintele persoanei dragi. La Lemn in Dar te asteapta o paleta vasta de cadouri pentru ea cu care ii poti face primavara mai frumoasa!
 

Un semn de carte din lemn decorat cu elemente colorate si captivante

Sursa foto

Surprinde in cel mai placut si practic mod o pasionata de lectura cu un semn de carte realizat manual din lemn. Un astfel de martisor denota atentie la detalii si este un element deosebit in orice biblioteca! Opteaza pentru un model ce imbina culoarea lemnului natural cu tonuri de rosu si ofera un martisor aparte, pe care persoana draga il va folosi pentru mult timp!

 

Flori oferite din inima: exprima sentimente fara a spune nici o vorba

Clasice si la indemana oricui, florile nu se vor demoda niciodata. Fie ca optam pentru un buchetel format din vestitorii primaverii, fie ca alegem trandafiri sau lalele, florile vor ramane mereu un magnet de atras zambete si fericire,

Un tablou din lemn, simbol al elegantei naturale in decoarea casei tale 

Sursa foto

Tabloul din lemn oferit de martisor este un cadou atemporal si elegant. Acesta aduce caldura si culoare in orice camera cu designul sau natural si rustic. Durabil si rezistent la schimbari de temperatura, tabloul din lemn va fi apreciat de orice iubitor de obiecte frumoase si cu poveste. Oferit cu drag de martisor, acest tablou va fi un amintire pretioasa pentru multi ani de acum inainte.

 

Acum ca ai aflat mai multe informatii captivante despre semnificatia zilei de 1 martie si a martisorului, este timpul sa descoperi cadoul potrivit pentru aceasta ocazie. Tine cont de recomandarile noastre si vei reusi sa le suprinzi pe cele mai dragi persoane din viata ta. Descopera selectia de produse Lemn in Dar, adauga-le in cos cu numai cateva click-uri, iar noi ti le trimitem la adresa ta in cel mai scurt timp!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!